Begrafenis of crematie

Tijdens ons eerste gesprek zal de vraag aan u gesteld worden of u uw dierbare wilt begraven of cremeren. Misschien is er al voor u gekozen en staat het beschreven in de wilsbeschikking. Als de keus nog niet is gemaakt luister dan goed naar elkaar om af te wegen wat de wens van iedereen is.

Welke keus u ook maakt, als u het met uw hart doet uit liefde en respect voor de overledene, dan is het een juiste keus.
De keuze voor het begraven of cremeren ligt heel vaak op emotioneel of religieus terrein. Hoe dan ook, het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze en als van te voren de keuze aan de familie kenbaar gemaakt is, scheelt dit een hoop giswerk bij een plotseling overlijden.

Daarom geef ik u onderstaande mee om over na te denken:

Begraven:

Als u kiest voor begraven houdt dat in dat u op een begraafplaats naar uw laatste rustplek wordt gebracht.

U kunt kiezen voor een algemeen graf, hier bepaalt de beheerder van de begraafplaats wie waar begraven wordt.

Maar u kunt ook kiezen voor een particulier (familie) graf, hier bepaalt de rechthebbende wie er in begraven wordt.

U kunt op de website van de begraafplaats die uw voorkeur heeft informatie vinden over de kosten van begraven in een algemeen graf of wat de kosten zijn van een particulier graf. Dit verschilt per begraafplaats.

Voor de nabestaanden kan een begraafplaats een fijne en rustgevende omgeving zijn om u nog eens te bezoeken en het kan (gele eruit halen) een plek zijn om te rouwen.

Als u geen idee heeft van wat u zelf zou willen, ga dan eens kijken op een aantal begraafplaatsen en laat u informeren over de mogelijkheden. Veel begraafplaatsen hebben de mogelijkheid om een graf te reserveren.

Crematie:

Bij cremeren houdt het in dat het lichaam in een oven wordt verbrand. De as wordt opgevangen en in een urn bewaard. Na het cremeren wordt de as 30 dagen in het crematorium bewaard waarna deze wordt overhandigd aan de familie. Met de as kunt u verschillende dingen doen. Zo kunt u de as bewaren in een speciaal ontworpen urn of sieraad. Op internet staan veel mooie voorbeelden waarin u het as kunt bewaren. Maar u kunt de as ook uitstrooien op een voor uzelf of voor de overledenen belangrijke bestemming. Het is zelfs mogelijk om de as te begraven. Er zijn op bijna alle begraafplaatsen (weg) speciale urnmuren. U kunt zelfs een graf kopen om de urn in te plaatsen of de as bijzetten bij een reeds begraven familielid of vriend(in).

Om tot een goede keuze te komen kunt u eens een bezoek brengen aan een crematorium. Daar kunnen zij u precies vertellen wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn van een crematie. Of vraag eens in uw omgeving wat de ervaringen van anderen zijn die een geliefde hebben gecremeerd en welke keuze zij zelf zouden maken.

kisten

Bij de keuze van een kist wil ik u graag helpen, klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

 

drukwerk

Ik help u graag bij het kiezen van een mooie kaart, ook met de tekst kan ik u helpen. Bekijk hier de mogelijkheden omtrent drukwerk.

fotografie

Het is voor de familie lastig om alle momenten goed waar te kunnen nemen tijdens de dagen voor de uitvaart en tijdens de uitvaart zelf.

Bloemen

Bloemen tijdens een begrafenis of crematie geven uiting aan liefde en respect voor de overledene. Klik hier voor meer informatie.

nazorg

Na de uitvaart vallen nabestaanden vaak in een zwart gat. Ik zorg voor praktische dan wel emotionele nazorg.

Afspraak maken

Meer informatie over de mogelijkheden rondom een uitvaart. Samen bespreken wij uw persoonlijke wensen.